26.9.2013

Nilviäisiä

Nilviäiset ovat selkärangattomia eliöitä. Esimerkiksi simpukat ja mustekalat ovat nilviäisiä, mutta erilaisia lajeja on satatuhatta. Suurin osa nilviäisistä asuu vedessä, jotkut maalla kuten etanat ja muut kotilot.

Jättiläiskalmarit (mustekalat) ovat nilviäisistä suurimpia. Ne voivat olla 13 metriä pitkiä ja painaa 500 kiloa. Niiden silmät ovat lautasen kokoisia. Kaskelotit syövät näitä merten syvyyksissä asuvia jättiläisiä.

Mekin olemme syöneet nilviäisiä, keitettyä mustekalaa ja höyrytettyjä simpukoita. Ne ovat oikein maukkaita maustettuna.
Sinisimpukoita ja vaaleita pikkusimpukoita.
Purjehdimme syyskuun ajan Espanjan luoteisrannikolla (luode on pohjoisen ja lännen välissä), missä simpukat elävät hiekkapohjassa. Simpukoita kerätään laskuveden aikaan, kun simpukkaranta on kuivilla. Niitä kaivetaan kuokalla tai lapiolla samaan tapaan kuin perunoita pellosta.

Pieniä pyöreitä simpukoita kerätään, kun laskuvesi on paljastanut simpukkapohjan.
Sinisimpukoita kasvatetaan pitkissä köysirimpsuissa, jotka ovat kiinni lautassa. Lautta on ankkuroitu keskelle lahtea ja päivän saalis haetaan veneellä maihin.

Sinisimpukoiden kasvatuslautta. Simpukat roikkuvat naruissa veden alla.
Kun kerran ongimme kalaa Uudessa-Seelannissa, oli mustekala oli tarttunut lonkeroillaan kalaan! Saimme kaksi saalista samalla kertaa. Päästimme kuitenkin kummatkin takaisin mereen.

Mustekala on myös nilviäinen.

Myös lokit pitävät simpukoista ja pudottelevat tyhjiä kuoria laiturille.


Erilaisia simpukankuoria. Minä tunnistan vain sinisimpukan. Entä sinä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti