17.11.2013

Madeira

Madeiran saari sijaitsee 500 meripeninkulmaa eli 900 km Portugalin rannikolta länteen. Purjehdus tänne kesti 3,5 vuorokautta. Madeira on korkea ja jyrkkä saari. Vuorenhuiput ovat kahden kilometrin korkeudessa pilvien peitossa. Pilvet ovat sadepilviä ja vuoristossa sataa melkein joka päivä samalla kun alhaalla rannikolla on aurinkoista.

Pellot ja viljelyspalstat ovat porrastettu. Tasaista maata ei juuri löydy.

Portugalilaiset löysivät Madeiran saaren vuonna 1419, kun Afrikkaan menossa ollut laiva eksyi myrskyssä kurssistaan. Koska saarella kasvoi paljon puita, he antoivat sille nimen puusaari eli Madeira. Pian saarelle muutti mantereelta ihmisiä, jotka alkoivat muokata viljelysmaita jyrkille rinteille sekä rakentaa kastelujärjestelmiä, joilla vuoriston sade saatiin johdettua kuiville alarinteillä.

Madeiralla kasvaa paljon kukkia, muun muassa joulutähti ja muita sellaisia, joita Suomessa kasvatetaan ruukussa sisällä. Täällä kasvaa banaaneja, avokadoja ja omenoita.

Meressä on paljon erilaisia kaloja, pieniä ja isoja. Erikoisin kala on espada, mustahuotrakala, joka asuu jopa 1,7 kilometrin syvyydessä. Sen liha on valkoista ja maukasta. Söin eilen sitä ravintolassa ja annokseen kuului myös paistettu banaani ja riisiä.

Espada eli mustahuotrakala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti