12.12.2015

Jalka ruokapöydällä

Kap Horn on Etelä-Amerikan eteläisimmän saaren kärki. Sen ohi purjehtiminen on uroteko, sillä merellä on usein hyvin paha keli. Tuulee kovaa ja aallot ovat hirmuisia. Kesälläkin saattaa sataa lunta, räntää tai rakeita.

Ennen kuin Panaman kanava rakennettiin vuonna 1914, purjelaivat joutuivat kulkemaan tätä reittiä Atlantin ja Tyynenmeren välillä. Moni laiva haaksirikkoutui Kap Hornin vesille, sillä kartat olivat epätarkkoja ja säätilaa ei osattu ennakoida. Nykyään Kap Hornin voi kiertää huvikseen hyvässä säässä. Niin mekin teimme 25. lokakuuta.

Manta purjehtii Kap Hornin ohi idästä länteen.
(Kuva: Jean-Luc Sigaud)
Kun on kiertänyt Kap Hornin, saa tiettyjä merenkulkijoiden erivapauksia. Saamme syödä toinen jalka ruokapöydällä. Hm, en tiedä tulenko käyttämään tätä oikeutta, kuulostaa hankalalta. Saamme käyttää kultaista rengasta korvassa. Minulla on korvassa jo reikä, siihen on helppo laittaa koru. Kapu ei ole kertonut, aikooko hän pistää reiän korvaan. Vanhojen tarinoiden mukaan Kap Hornin kiertäneet merimiehet saivat myös pissiä vastatuuleen. Luulen, että tämä on kateellisten keksimä juttu, koska kuka nyt haluaisi tehdä näin. Jos et tiedä kuinka siinä käy, yritäpä sylkäistä vastatuuleen! Sitä paitsi laidan yli pissiminen on vaarallista eikä sitä ole lupa Mantassa tehdä.

Nykypurjehtijoille on tärkeä ottaa selfie Kap Hornilla.
Teimme Kap Hornin purjehduksen Puerto Williamsista käsin.
Matkaa kertyi yhteensä 200 meripeninkulmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti